2013. október 24., csütörtök

1956-os megemlékezés Balatonakarattyán 2013-ban

Balatonakarattyán a Rákóczi parkban lévő 56-os emlékkőnél gyűltünk össze október 23-án, hogy megemlékezzünk a forradalomról, a hősökről és az áldozatokról. A Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói gondosan összeállított és elgondolkoztató műsort adtak elő. Felidézték az ötvenes éveket és a forradalom eseményeit. Nagyon szép előadásban, részben gitárkísérettel, hallhattuk Márai Sándor Mennyből az angyal című versét.  
És a világ beszél csodáról,
Papok papolnak bátorságról.
Az államférfi parentálja,
Megáldja a szentséges pápa.
És minden rendű népek, rendek
Kérdik, hogy ez mivégre kellett.
Mért nem pusztult ki, ahogy kérték?
Mért nem várta csendben a végét?
Miért, hogy meghasadt az égbolt,
Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”

Milyen tökéletes helyzetelemzés!

Wass Albert Üzenet haza című versét hangfelvételről hallgattuk meg Sinkovits Imre előadásában. Mint Győrfi Károlyné a Közművelődési Intézmény és Könyvtár vezetője kiemelte, "csak a kő marad, de a kő marad".

Az ünnepi beszédet Udvardy Gábor a Balatonakarattyai Részönkormányzat elnöke mondta el, aki visszaemlékezéssel kezdte beszédét. Kora miatt nem az 1956-ban történtekről beszélt, hanem harminc évvel későbbi emlékeit osztotta meg velünk, amikor Pápán járt gimnáziumba, és a nagyobb iskolatársai megemlékeztek 56-ról, amiért súlyosan megbüntették őket (1986-ban!). Ma már furcsa lehet ezt hallani azoknak, akiknek nincsenek emlékeik a rendszerváltás előtti emlékeik. A személyes visszaemlékezés után felolvasta Vatics Erzsébet tanácsnok ünnepi beszédét.
Az ünnepséget, hagyományainknak megfelelően, a Himnusz és a Szózat keretezte.

A Szózatot követően az Önkormányzat, a Részönkormányzat, a Honvédség, a Fürdőtelep Egyesület és a Nyugdíjasklub képviselői után a résztvevők is elhelyezték koszorúikat, virágaikat és mécsest gyújtottak az emlékkő előtt.
Jövőre újra itt leszünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése